Einde van de Wereld

Ik was op weg naar het einde van de wereld. Nee, niet dàt einde van de wereld; hèt Einde van de Wereld, een alternatief restaurant dat is voortgekomen uit de kraakbeweging. Oorspronkelijk zat het in een gebouw op de Sumatrakade, waar krakers die in 1984 uit het legendarische Wyers-complex werden verjaagd heen waren getrokken. Later werd het restaurant in een schip gevestigd – de Quo Vadis – dat tegenwoordig aan de Javakade ligt.

schip voorkant avond

Mijn krakersjaren – ik was aanwezig bij die Wyers-ontruiming – liggen ver achter me, dus ik was lang niet in het Einde van de Wereld geweest. Maar nu zou ik er optreden. Ik was uitgenodigd door Cathelijne, de organisatrice van de maandelijkse Poetry Musica-avonden, waarop dichters en zangers van allerlei snit, niveau en gezindte mogen aanschuiven, mee-eten en optreden. Ik wankelde over de loopplank naar de ingang. Via een klein deurtje en een nauw scheepstrappetje kwam ik in de ‘zaal’: een langwerpig hol, badend in schemerlicht, waar de tijd sinds 1984 leek te hebben stilgestaan. Ik stond in een ouderwetse krakersociëteit: lange tafels met harde houten banken, tweedehands meubilair, een podium, een bar en een keuken, waar men ‘puree van pastinaak met pompoen’ kon bestellen. Gelukkig had ik al gegeten.
Aan de muur hing goedbedoelde amateurkunst, onder andere een portret van een lachende poes waaronder stond ‘Never forget to smile’. Jaja.
Ik ontwaarde de onvermijdelijke straathond met halsdoek, stadsindiaan Eddy Marsman en natuurlijk de onverslijtbare hippiedichter Hans Plomp, vrolijk als altijd. Het overige publiek – een man of dertig in totaal – varieerde van cultuursnob tot menselijk wrakhout en alle varianten van het mensdom ertussen in.
Ik maakte kennis met mijn collega’s. Dichter Fred de Vries was er, dichteressen Marianne Vreugdenhil en Julia Ter Veld. En een oude vriendelijke knorrepot in wie ik opeens Henk van der Horst (Farce Majeur!) herkende. Ook was er een jong gastje genaamd Sherwin, die als rapper scheen te opereren onder de naam RV_Raza.
Ik had geen al te hoge dunk van deze collega-artiesten maar probeerde mijn opborrelende arrogantie uit alle macht in toom te houden.
Sherwin mocht aftrappen. Dat deed hij met liefdevol enthousiasme. Hij stuntelde een beetje, rijmde kreupel, zocht en vocht naar de flow, maar hij stònd er wel. 
‘Gooi je handen in de lucht als je liefde hebt gekend!’ riep hij naar dertig man en een paardenkop. Onwillekeurig – kwam het door de kraakomgeving? – dacht ik terug aan het mooie meisje waarmee ik de ontruiming van de Wyers had meegemaakt, een vrolijke bipolaire spring in ‘t veld genaamd C.
Ik flitste terug naar die nacht voorafgaand aan de ontruiming. Hoe ik samen met C. en honderden anderen danste en zoop tot het ochtendgloren. Dan zou de ME komen. Dan was dat het einde van de Wyers, en misschien wel van de wereld. Onze wereld op dat moment in ieder geval. Maar het was geen einde, we liepen tussen hagen van ME en politie te paard rustig naar buiten, relden nog wat na, en rolden eind van de middag uitgeput in bed.

Het echte einde kwam een paar maanden later, toen C. schijnbaar out of the blue een einde aan haar leven maakte.  Dat was pas een einde van de wereld voor mij. Jarenlang.
Sherwin wuifde nog steeds met zijn armen. ‘Gooi je handen in de lucht als je liefde hebt gekend!’
Ik keek om me heen. Eén voor één gingen de handen in de zaal omhoog. Verdomd, iedereen had liefde gekend. We waren allemaal mensen en we zaten allemaal in hetzelfde schuitje. En uiteindelijk ging – na een lange, van dom cynisme en misplaatste arrogantie doordrenkte denkpauze – ook mijn hand omhoog.

Deze column werd eerder gepubliceerd in Buurtkrant Dwars.

Advertenties

Gepubliceerd door

jaapboots

schrijft, zingt, speelt, leert, maakt, vermaakt, prutst, dicht, open

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s